Att spela kort på poker är ett populärt tidsfördriv.

Poker är ett kortspel som spelas runt om i världen i olika former där en spelare måste syna (dvs matcha), höja (dvs höja) eller returnera insatsen (dvs lägga sig) för att vinna. Dess popularitet är störst i Nordamerika, där den först fick ett brett erkännande. Det spelas i en mängd olika inställningar, inklusive privata hem, pokerklubbar, kasinon och över Internet. Poker har kallats “the national card game of the United States” och både spelet och jargongen har blivit en del av populärkulturen i landet.

Trots det faktum att många varianter av poker har beskrivits i litteraturen om spelet, delar de alla vissa väsentliga egenskaper. En pokerhand består av fem kort som delas ut med framsidan uppåt. Eftersom värdet på en hand är omvänt proportionell mot dess matematiska frekvens, desto ovanligare kombination av kort, desto högre rankas den i handrankningen. Medlemmar av bordet kan satsa på att de har den bästa handen, och andra medlemmar av bordet måste antingen syna (eller matcha) eller medge insatsen. Att bluffa är att satsa på att du har den bästa handen när du inte har den bästa handen, och att vinna genom att bluffa är att vinna när spelare med överlägsna händer inte synar insatsen.

I allmänhet gäller följande principer:

Det finns pokervarianter som kan spelas med valfritt antal spelare från 2 till 14, men de flesta pokervarianter spelas bäst med 6, 7 eller 8 spelare. Syftet med spelet är att vinna “potten”, som är summan av alla insatser som lagts av alla spelare i en given affär. Att vinna potten kan uppnås genom att hålla den bästa pokerhanden eller genom att placera en satsning som inga andra spelare kommer att svara på. Principerna som följer gäller för nästan alla former av poker.

Kort

De flesta pokerspel spelas med en vanlig kortlek med 52 kort, med spelkorten i var och en av de fyra färgerna (spader, hjärter, ruter och klöver) ordnade i A (hög), K (näst högsta), Q (näst högsta). ). ), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, A (högst) (låg endast i stegen [en färg med fem kort numrerade i följd] eller stege färg [en färg på fem kort numrerade i följd ] inom samma intervall] 5-4- 3-2 -A och i vissa varianter som beskrivs nedan).

Rang för en pokerhand

Rangen på vanliga pokerhänder bestäms av sannolikheten att delas ut (chans). När två eller flera identiska händer är oavgjorda delas vinsterna lika mellan spelarna. I poker finns det inget sådant som en relativ färgordning. När en joker används är den bästa möjliga handen en fem-i-ett-slag, som slår vilken stege som helst i styrka. Om det finns flera jokertecken, är det möjligt att ha identiska fyror av ett slag eller treor, i vilket fall oavgjort bryts av de högst rankade felmatchade korten eller sekundära par, vilket som är störst (i en kåk [a) femkortshand bestående av tre lika och ett par]).

Handla

Till att börja med tar varje spelare en kortlek och turas om att dela ut dem till vänster, ett i taget, tills nummerknekten avslöjas. Spelaren som får det kortet är den första dealern och resten av spelarna följer efter. Från spelare till spelare går turn-to-deal och turn-to-bet alltid till vänster sida av bordet. Varje spelare har möjlighet att blanda korten efter varje delning, med dealern som har det sista alternativet att blanda korten. I utbyte mot ett klipp måste dealern erbjuda det blandade paketet till rätt motståndare. Om den spelaren vägrar att klippa, har vilken annan spelare som helst möjlighet att klippa istället.